torsdag 20 maj 2010

Vad menar Folkpartiet?

Jan Björklund uttalar sig om försvaret i SvD idag. Han verkar ha missat de senaste två årens debatt och beslut i de här frågorna.
Trist att se en partiledare i alliansen låtsas att det skulle vara mer eller mindre gratis att hålla fem mekaniserade brigader igång. Såvitt jag vet har FP i budgetarbetet inte drivit frågan om ökade anslag till försvaret i under den här mandatperioden.
Trist att se en partiledare som inte tar ansvar för gemensamt fattade beslut.

8 kommentarer:

 1. Eran gemensamma politik var kanske inte så lysande.
  Tala om för oss väljare vad ni vill för nästa mandatperiod med försvaret.
  Ni bör visa ert genuina intresse för Försvaret istället för att gnälla på oppositionens ännu mer urusla försvarspolitik.
  Våga se och inse att vårt närområde ändras.
  Återuppta försvarsplanläggning för ett seriöst försvar av vårt land.
  M-väljare som ev blir fp-väljare

  SvaraRadera
 2. Det är och andra sidan pinsamt att se en riksdagsledamot som dig inte tydligare ta ståndpunkt för att behålla Hästveda och våra nuvarande flygflottiljer.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle vilja att Karin Enström gör ett utlägg för hur hon tror att den Ryska upptrappningen och nyinköpen av militärutrustning innebär för det insatsförsvar som Sverige har idag. Har insatsförsvaret nog resurser att möta ett Ryssland med nya flyg, nya skepp och väldrillad arme år 2015?

  Skulle även vilja veta hur Karin Enström ser på att Ryssland nu har en allierad Ryssvänlig president i Ukraina. Ukraina är som hon såklart vet det stora gaslåset mellan Ryssland och Väst. Med denna allians kan nu Medvedev och Putin stänga av gas till alla större Europeiska länder under kalla vintrar och på så sätt ge sig själva stor makt i Europa.

  SvaraRadera
 4. Symptomatiskt för hela den svenska försvarsdebatten är Karin Enströms omedelbara fråga "vad kostar det?"
  Inte frågan "behöver vi det" eller påståendet av vi inte gör det.
  Visserligen kan man aldrig komma undan pengafrågan men den är väl i varje fall inte det första man ska tänka på då det rör försvars- och säkerhetspolitik.

  SvaraRadera
 5. Dåligt Karin. Det verkar istället som att du inte har följt debatten. Knappast en överraskning vad Björklund står för. Varför inte vända på resonemanget - du borde istället förklara M:s vändning de senaste åren - varför avgick Odenberg?

  SvaraRadera
 6. Karin,
  Allan och folkpartiet ger ett konstruktivt bidrag hur vårt försvar bör förändras för att kunna försvara Sverige framåt baserat på den kontinuerliga analys som ni säkert alla gör i försvarsutskottet.
  Menar du som "Gammal officer":-) att vi försvarar landet med IO2014?
  Drar du inga slutsatser av ZAPAD/LAdoga 2009,nya ryska militärdoktrinen,nya militärreformen,de massiva uppvisningarna på röda torget 9 maj,införnadet av militär patriotisk fostran i de ryska gymnasieskolorna?
  hoppas på konstruktiv debatt om förstärkningar av vårt försvar och hur det skall finansieras.

  SvaraRadera
 7. Karin verkar inte svara pa sin blogg. Tur att hon iallafall tillater kommentarer tsf talgfors.

  SvaraRadera
 8. "Trist att se en partiledare som inte tar ansvar för gemensamt fattade beslut.", skriver du.
  Jan Björklund utgår från den förändrade verkligheten:
  "Under den kommande mandatperioden skall riksdagen fatta ett nytt försvarsbeslut. Vår bedömning är att den svenska nationella försvarsförmågan återigen måste stärkas. Sverige kommer att behöva rusta upp sitt försvar."
  Hans förslag gäller alltså vad som bör göras i framtiden. Då kan man inte påstå att han inte tar ansvar för fattade beslut. I en föränderlig värld måste alltid tidigare beslut omprövas.
  Det borde en f.d. militär som du inse. Taktisk skicklighet är en av de viktigaste egenskaperna för en officer, eller hur?

  SvaraRadera