torsdag 22 mars 2012

Kvinnor och säkerhetspolitik

Av 192 utrikesministrar i världen är bara 15 kvinnor. Bland alla mina ordförandekollegor i EU är jag den enda kvinnan. Så inledde jag mitt tal när WIIS Sweden hade sitt första möte i Stockholm. WIIS är ett nybildat nätverk i Sverige för kvinnor som jobbar med utrikes- och säkerhetspolitik.Det finns en internationell huvudorganisation i botten och ett antal nationella nätverk, och nu kommer det på plats i Sverige.

Ett trettiotal kvinnor hade samlats och jag fick äran att invigningstala, kul! Vi hann också med en bra diskussion kring kvinnors villkor på det här området och vad man kan göra för att dels locka fler att utbilda sig inom det här området och dels vilka hinder kvinnor stöter på.
Jag hoppas kunna bidra till WIIS fortsatta arbete genom att ingå i deras advisory board.

Läs mitt anförande här.

- Posted using BlogPress from my iPhone

3 kommentarer:

 1. Bra Karin!

  Detta är rätt väg att gå, att visa att kvinnor kan, inte att könskvotering!

  SvaraRadera
 2. Jag instämmer med Daniel Erikssons kommentar, förutsatt att jag förstått den rätt. Gratulerar till utnämningen till försvarsminister, jag ska med intresse följa din blogg i fortsättningen!

  SvaraRadera
 3. Hej.
  Måste, tyvärr, konstatera att som vanligt verkar det vara viktigare att dryfta problem med att vara kvinna än att söka lösningar på de antal problem ni satt er att söka lösning på. Förlåt jag frågar men diskuterades något utrikes- eller säkerhetspolitiksärende eller skall vi tolka det så att alla problem löses bara det är kvinnor som bestämmer. Det är med oerhörd leda jag konstaterar att fokus aldrig är på problemet som sådant utan att det är mannen som står ivägen och därmed är skulden till allt.

  SvaraRadera