torsdag 8 april 2010

Hemvärnet på gång

I år är det 70 år sedan Hemvärnet inrättades och det kommer att firas särskilt den 29 maj på många platser i Sverige.

Det som slår mig när jag fick det nya numret av Tidningen Hemvärnet är att det är en ovanligt pigg och vital sjuttioåring. Hemvärnet är nu i full gång att anpassa sig till de nya krav som ställs i och med försvarsbeslutet förra året. Man är först ut med att införa ett reformerat KFÖ-system och med att dra igång den nya grundläggande militära utbildningen för blivande soldater GMU/GSU. Antalet övningstimmar per år har ökat till över 1,2 miljoner och totalt deltog 17 730 soladter i någon verksamhet under 2009.

Hela tidningen speglar en väldig aktivitetslusta och framtidstro, det är bara att gratulera sjuttioåringen!
Läs mer på www.hemvarnet.se

3 kommentarer:

 1. Hemvärnet - Den Nationella Skyddsstyrkan - förtjänar en årligt återkommande högtidsdag.

  I juni i år, så beslutar dock förmodligen riksdagen att 29 maj blir datumet för den officiella svenska veteransoldatceremonin. Även om denna skribent hade föredragit det av Veteransoldatutredningen föreslagna datumet. Långt ifrån alla svenska truppbidrag till internationella insatser står ju under FN:s ledning.

  Greve Folke Bernadotte var både en helt vanlig svensk yrkesofficer och den förste svenske veteransoldaten, som i modern tid stupade i en internationell insats. Hans dödsdag 17 september hade passat utmärkt, som samlande datum för alla svenska veteransoldater, såväl de som tjänstgjort nationellt som internationellt.

  http://www.un.org/depts/dhl/peacekeepers/

  By resolution 57/129 of 11 December 2002, the General Assembly designated 29 May as the International Day of United Nations Peacekeepers, to pay tribute to all the men and women who have served and continue to serve in United Nations peacekeeping operations for their high level of professionalism, dedication and courage, and to honour the memory of those who have lost their lives in the cause of peace.

  The Assembly invited all Member States, organizations of the United Nations system, non-governmental organizations and individuals to observe the Day in an appropriate manner.

  SvaraRadera
 2. Tack för dessa uppmuntrande ord om hemvärnet/nationella skyddstyrkorna
  Ja 40 hv bataljoner genomför KFÖ vilket faktiskt är en mjuk återtagning och har inte skett sedan kalla kriget.
  Nu väntar vi ivrigt att resten av försvarsmakten skall begripa att de har uppgifter i Sverige också som de förväntas av svenska folket att de övar. Istället låter man bli att öva och lämnar ett 2,5 miljarder stort överskott 2009 låt vara att hälften får användas-men attityden,viljan och ambitionen är bekymmersam minst sagt.
  Nu hoppas vi att den materialplan som ligger för HV/NS blir realitet och INTE äts upp av de föreslagna nya helikoptrarna. Hoppas att du försvar detta Karin.

  Kapten JAn-Olov Holm NS/HV

  SvaraRadera
 3. Jag har svårt att förstå HVs roll som krigsförband och utan värnplikten försvinner dessutom rekryteringsbasen. Att använda HV för att ta terräng, fördröja, avleda, och slå ut kommer ju inte på fråga. Då återstår det kontroll punkter och till en viss mån också försvar av anläggningar.

  Malin

  SvaraRadera